Снимка: БулфотоБългарските власти са предприели стъпки за съдебно преследване и наказване

...
Снимка: БулфотоБългарските власти са предприели стъпки за съдебно преследване и наказване
Коментари Харесай

Ето какво пише за България в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права

Снимка: Булфото

Българските управляващи са подхванали стъпки за правосъдно гонене и наказване на длъжностни лица, направили похищения върху човешките права, само че държавните дейности са незадоволителни и безнаказаността е проблем, заяви Българска телеграфна агенция.

Това се показва в частта за България в най-новия, 43-ти годишен отчет на Държавния департамент на Съединени американски щати за положението на човешките права по света. В резюмето на 33-те страници, отдадени на България в отчета, се показва, че главните проблемите по отношение на човешките права в страната включват физическото малтретиране на арестанти и пандизчии от страна на длъжностни лица; тежките условия в пандизите и местата за задържане; корупцията, неефикасността и неналичието на отчетност в правосъдната система; неприятно отношение към мигрантите и хората, търсещи убежище; корупцията във всички държавни подразделения и насилието против етнически малцинства.

Макар държавното управление да разполага с механизми да разследва и санкционира злоупотребите и корупцията, потреблението им е било несъответстващо, а безнаказаността е представлявала проблем, отбелязва отчетът. Законът подсигурява свободата на словото, в това число на печата, и държавното управление като цяло съблюдава това право. При все това се резервира безпокойството, че корпоративен и политически напън, комбиниран със засилващо се и непрозрачно концентриране на медийна благосъстоятелност и разпространителски мрежи, както и държавно контролиране на ресурсите и поддръжката за медиите, е нанесло съществени вреди на медийния плурализъм, акцентира текстът.

Индексът за резистентност на медиите на IREX за 2018 година регистрира " устойчиво увеличаващ се политически напън върху медиите ", както и ежедневен " тормоз и напън против публицисти и притежатели на медии. Индексът отбелязва съществуването на надълбоко разделяне на " воюващи лагери " в медиите, който водят до оскърбителен акции и засилващата се " нападателна агитация ". Продължава да има данните за заплашване и принуждение против публицисти.

Като цяло медиите бяха дейни и показваха необятно многообразие от позиции. Законите за ограничение на " езика на омразата " се прилагаше и за печатните медии. Според отчета от юли на организацията " Репортери без граници " за проверяващата публицистика, проверяващи публицисти и медии са били " преследвани, сплашвани, разубеждавани посредством оскърбителен акции и определяни като " зложелател на страната " ", показва отчетът.

В частта за изборите документът отбелязва, че не е имало обилни нарушавания на предварителните избори през март 2017 година и съгласно множеството участници в тях те са били свободни и почтени. Според " Амнести интернешънъл България ", случаите на заплашване на гласоподаватели и други форми на неправилно въздействие са се нараснали, до момента в който пазаруването на гласове е намаляло спрямо предходни избори.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме: Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР